Kattig

Idag har vi haft ansiktsmålning här hemma och jag blev en katt. Årets halloween-look kanske?

Tack Carmen :)

IMG_9249.JPG

0 kommentarer

Fitnessmänniskan…pffffft

Idag har jag tränat armar och bröst. Jag orkar knappt hålla i telefonen nu.

Bildbevis:

IMG_9245.JPG

Jag önskar jag var en riktig fitnessmänniska som “dör om jag inte får komma till gymmet eller ut och röra på mig”. Haha åh orkar inte. Jag har tränat förut men aldrig fått den där känslan på riktigt. Men jag vill ha den. Kan någon ge mig den? :)

IMG_9246.JPG

Idag är det TACOTISDAG!!!!!

0 kommentarer

Måndag

Lätta, Capri-sonne, kött, vin, mamma scans köttbullar, lambi, tvättmedel, och lite kött igen. En hel vagn med mat blev det :)

Dödstrött, men innan läggdags ska jag dricka ett glas vin , äta chips och kolla en film med mitt hjärta.

IMG_9237.JPG

IMG_9239.JPG

Imorgon ska jag tydligen börja träna, min kära pojkvän köpte nya träningskläder till mig idag. Tar det som en hint :) hörs imorgon. Godnatt.

0 kommentarer

Valvaka

Precis hemkommen från en trevlig middag hos svärfar. Ljuvligt väder även idag och förmodligen sista också. Valvakan är i full gång och många siffror är lite chockerande.

IMG_9235.JPG

Man måste ju ha koll även att man utvandrat :)

Imorgon blir det en tur till fosterlandet för inhandling av billig mat och det viktigaste av allt: LÄTTA.

Trevlig kväll!

0 kommentarer

Promenix

Halla. Det har varit 25 grader varmt i oslo idag! Hur najs? Tog en liten promenad runt helsfyr/ensjø förut och nu ska vi äta pulled pork.

Avrundar lördagen med ett litet norgeskämt:

Två norrmän:
“Kan du tänka dig att i USA blir en person överkörd varje kvart.”
“Ojdå. Vilken otur han måste ha.”

Trevlig helg :)

IMG_9233.JPG

IMG_9232.JPG

0 kommentarer

Godmorgon

Varje morgon vaknar jag utan röst för jag hostat så mycket under natten. Värdelöst. Nu ska jag dricka världens godaste te och hoppas att halsen blir bättre och rösten kommer tillbaka.

IMG_9218.JPG

2 kommentarer

Norge för nybörjare

Många av oss svenskar har tagit eller ska ta beslutet att flytta till Norge. Innan man flyttar är det otroligt mycket förberedelser och tusen frågor som snurrar runt i huvudet. Man vet ingenting. Allt är nytt. Spännande. Vart ska man börja? Vart ska man bo? Hur hittar man? Vart är maten billigast? Vad är skatteetaten och vart ligger det? Alla svenskar i Oslo har varit där en gång and so have I. Så jag tänkte köra ihop ett inlägg med tips vart man börjar och i vilken ordning man gör det smartast. Det är inte ”bara att flytta”.

-Sök jobb hemma i sverige i den kommunen du vill bo i. De flesta åker till Oslo för det ligger närmast Sverige, men många väljer även Bergen, Stavanger samt Trondheim.
Sök sök sök och sök lite till. Skriv alltid på svenska. Det finns massor med bra hemsidor man kan lägga ut sitt CV på, bland annat finn.no, Svenskar i Oslo (SiO är en FB-sida), sverigenorge.se. Du kan även registrera dig på olika bemanningssidor, sök på google.

-Startkapital. Det är inget skämt, men för att vara på den riktigt säkra sidan (ifallifall, som vi svenskar säger) så ta med dig 30K. Mer om du kan.

IMG_9195

-Ska du hit på en snabbvisit för att gå på inbokade intervjuer, ta in på ett hostel, hos en vän, billigt hotell eller fråga på SiO om någon har en soffa att låna ut för ett par dagar.

-Skattekort. Det vi svenskar avskyr mest med Oslo är skatteetaten. Lång kö, dumma öppetider och att fylla i papper är alltid förvirrande oavsett hur tydliga dom är. När du skaffat ett jobb så går du till skatteetaten med ditt pass och arbetsgivarkontrakt ASAP.  Smartast är att ta ett norskt personnummer direkt, men det finns även d-nummer som är ett temporärt personnummer för svenskar som ska stanna mindre än 6 mån. Skattekortet med ditt nya personnummer skickas till din arbetsgivare och dom kan registrera korrekt skatteavdrag från din lön. Skaffar du inte skattekort, alltså personnummer eller d-nummer, så drar dem 50% skatt på din lön. Detta får du tillbaka på skatten året därpå. Skattekortet får du antingen efter en vecka eller tre månader. Allt beror på vilken tur eller otur du har. Fniss.

20140612-145355-53635012.jpg

-Sök boende. Permanent boende löser du bäst återigen genom SiO (oftast kollektiv) eller finn.no. Även hybel.no och cribsnorge.se är bra och där kan du även söka jobb. Var beredd på att betala ett deposition, det varierar beroende på vart du ska bo. Jag och min sambo Caroline betalade 40K i deposition som vi delade på två. Vi bor i ett fint område nära byn som heter St. Hanshaugen där en hyra för en 2:a med sovloft kostar 14.000,-. Ni ser, startkapitalet försvinner snabbt.
När du hyr en lägenhet hör det inte till vanligheten att vitvaror finns, kolla då in finn.no under fliken torget -> gis bort och sök på den vitvara du behöver. Det kanske inte blir en 2014 samsung supertvättmaskin men huvudsaken är väl att kläderna blir rena? Vi hittade kylskåp, komfyr (spis) och tvättmaskin för 1500kr och allt har fungerat felfritt i snart ett år.

20131119-234211.jpg

Ett riktigt grymt tips från mig ang boende: Sök INTE boende mitt i stan , som vi gjorde. Visst är det härligt att kunna ta en billig taxi hem eller till och med kunna gå till/från utestället men det är INTE värt det. Galet höga hyror och dyra depositioner. Oftast är lägenheterna halvsunkiga och små för det dyra priset. Kolla lite utanför standskärnan, där hittar du ofta större lägenheter till billigare pris. Och eftersom kollektivtrafiken är magisk i detta landet så blir det inga problem, t-banan går hela tiden samt alla spårvagnar och bussar. Inga problem.

20131217-161344.jpg

-Att leva kollektivt. Det testar dig och ditt psyke, det är en sak som är säker. Under mitt år i Oslo har jag nu haft fyra olika sambos. Vissa har det fungerat bra med, andra inte. Men mina tips är enkla. Även om det kostar er lite mer, skaffa en lägenhet/kollektiv med ett eget rum. Det är underskattat att få stänga en dörr om sig. Om du delar rum så får man ha hänsyn till att när du ligger och sover och ska upp vid 05.45 så kommer din roomie precis hem från jobb och ska laga lite kvällsmat, kanske kolla på film eller ligga vaken i sängen och chatta med någon och ljudet på mobilen är på. Haha, av egen erfarenhet som ni kanske hör, så fungerar inte det i längden. Skaffa ett eget rum! Punkt!
-Skaffa hemhjälp med städning om ni har en stor lägenhet. Det kostar 300-1500NOK/m att få lägenheten grundstädad 1 gång i månaden. Sluta tjafsa om vem som städade sist eller vem som aldrig städar.
-Diskmaskin. Behöver jag säga mer?
-Vem köper vad? Du köper toalettpapper och tvättmedel, jag köper diskmedel och sköljmedel. Färdig.
-Äg minst två tvättställningar. När den ena tvättställningen är upptagen så får man hänga upp sin tvätt på den andra. Simple as that.
-Dela rakt av på hyra, internet och el.

33_1348212435_xl

-Lär dig hitta. Gå istället för att ta buss, ut och gå så ofta du kan. Gå gå och ut och gå! Jag lärde mig hitta otroligt snabbt genom att bara ut och gå. Kolla på en karta, lär dig lite fakta om staden du bor i och be någon guida dig. Det tar tid att lära sig hitta i en ny stad, ha tålamod. Va aldrig för stolt för att fråga om vägen eller vart något ligger. Alla har varit nya en gång.

20131010-100045.jpg

-Telefoni. Vill du ringa hem till mamsen i sverige och tjöta i 30 min om dagen som mig? No problem. Nästan alla operatörer har specialdeal för samtal till sverige. Jag har NetCom. Norges Telia. Fungerar bra :) Var inte rädd för att skaffa abonnemang, att stoppa i ett nytt sim i en upplåst telefon innebär INGEN uppsägningstid. Varsågod.

Har jag missat något? Blev någon klokare?
Ha de!

0 kommentarer

BALLS

fb

0 kommentarer

Andas :)

tjoho

t-

 

0 kommentarer

KARL JOHAN – broren til

Det bästa med norge, förutom ylvis! Haha

0 kommentarer