Gratis tips från varumärkesproffset

Som nybliven författare funderar jag en del på hur jag ska göra för att synas på rätt sätt. Det kallas för att bygga sitt personliga varumärke. Visserligen har jag arbetat med kommunikation och varumärkesfrågor under många år, MEN det känns annorlunda att jobba med sig själv.

Så jag tar chansen att fråga ett riktigt varumärkesproffs. Hur gör jag?

Anna-Karin Lingham jobbar med att bygga varumärken, både fysiska och personliga. I höstas kom Anna-Karins bok, Visa ditt rätta jag. Där beskriver Anna-Karin hur viktigt det är att tänka i termer av att bygga sitt personliga varumärke samt ger konkreta tips på hur man kan göra.

192288_1230335237.jpg_510

Anna-Karin, det känns ovant att vara ett varumärke. Hur ska jag tänka?

Viktigast av allt – utgå ifrån att du ska vara dig själv. Att utveckla sitt personliga varumärke handlar inte om att göra om sig, utan om att fokusera på delar som hjälper dig att bli tydligare för både dig själv och andra.

Vi har alla ett personligt varumärke, oavsett om vi tänker på det eller inte. Det handlar om det intryck vi ger andra människor och kan välja att ta kommandot över vårt varumärke för att nå nya resultat. Låt det inte skrämma dig. Ha roligt istället.

Det känns så stort och svårt – det här med att ta reda på vem man är och veta vart man vill. Var ska jag börja?

Det viktigaste i det personliga varumärket är dina kärnvärden. Det handlar om några få värdeord som redan finns i din personlighet och som du väljer att fokusera på. När du hittar dina mest inspirerande kärnvärden kommer de att ge dig både energi och handlingskraft. Dessutom blir dina beslut enklare att fatta, eftersom du alltid har något att referera till.

 Vi har ju alla en form av schablonbild av hur en författare bör se ut och jag funderar ibland på om jag verkligen kan uppfattas som författare? Är det viktigt? Och hur bör jag i så fall se ut?

Jag tycker personligen att det skulle vara spännande att röra runt i schablonbilden av hur en författare bör se ut. Den som vågar bryta mönstret blir mer intressant och skiljer sig från mängden. Vi har alla olika bakgrund och kompetensområden. Många av oss har och har haft en spännande karriär innan vi valde att skriva böcker. Kombinationen av författarskap och andra kompetensområden gör oss unika. Ta vara på din unikitet som individ. Där är författarskapet en spännande del, men långt ifrån allt. Formulera en berättelse om dig själv som visar den intressanta helhetsbilden.

 Har du några förebilder att dela med dig av? Någon som verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att bygga sitt varumärke.

Jag har ett par favorituttryck när det gäller att bygga personliga varumärken. Det första är genuinitet. Allt du gör som känns konstgjort blir mindre trovärdigt. Sträva efter att vara genuin i allt du gör och allt du säger. Det andra är intention. När du agerar utifrån en god intention – där nyttan för andra är lika viktig som nyttan för dig själv – då kan du skapa goda samarbeten, få fina bemötanden och nå strålande resultat.

En person som jag beundrar av många olika anledningar är Nelson Mandela. Jag vet inte om han någonsin använde uttrycket personligt varumärke, men min uppfattning är att han agerade utifrån såväl genuinitet som god intention. Det gjorde avtryck på hela världen.

Slutligen, kan du ge mig tre korta tips som hjälper mig nu när jag ska börja tänka mig själv som ett varumärke?

Ja, det blir en slags sammanfattning:

  • Hitta dina 3-4 inspirerande kärnvärden
  • Agera genuint och med goda intentioner
  • Var konsekvent och tänk långsiktigt

 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *