Möt Elisabeth Akteus Rex – läs om hennes skrivpassion

Elisabeth Akteus Rex är trebarnsmamman som arbetar heltid, tränar intensivt och dessutom har skrivit TRE böcker på ett och ett halvt år. 2012 fick hon Nerikes Allehandas och AMF:s pris som Årets Rookieförfattare med sin debut Dold agenda och har sen gett ut uppföljaren Naken Sanning. Mörk Avsikt är den tredje boken i trilogin och den ges ut senare i år.
safe_image-1.php

Varje gång jag ser en statusuppdatering av henne så undrar jag – Hur hinner hon? Hur orkar hon? Vad har hon för knep? Så det blev dags att fråga henne själv.

Man kan inte annat än imponeras av din energi. Var får du den ifrån?

Jag har nog en liten släng av ADHD, haha. Nej, men jag är en person som har extremt svårt att sitta still och bara ta det lugnt. Det kryper i mig om jag har en helg framför mig där jag ”bara ska vara”. När det gäller skrivandet så har det varit min passion ända sedan jag var liten. Jag har haft ett mål så länge jag kan minnas: Att bli författare. Så nu när jag äntligen är där känner jag hur det bara bubblar i mig, det är så mycket jag vill göra, så många böcker jag vill skriva och så många läsare jag vill beröra så det är bara att sätta igång. Skrivandet ger mig också extremt mycket. Det är där jag fyller på, hämtar kraft och laddar.

Din tredje bok är på väg ut. Kan du berätta lite om den?

Den heter Mörk Avsikt och kommer att släppas strax innan semestern om allt går som planerat. Det är den avslutande delen i min spännande trilogi. Precis som mina tidigare böcker tar den upp maktmissbruk ur olika perspektiv, och den här gången handlar det om hedersrelaterat våld. Den handlar också om att våga släppa sina fördomar, orka göra upp med sitt förflutna och vägra ge upp. Jag har börjat få en stor läsekrets som redan har läst de första två delarna och jag vet att Mörk Avsikt är efterlängtad. Det ska bli otroligt kul att möta mina läsares reaktioner på den här sista boken.

Om du finge en ledig vecka – då du inte fick skriva, jobba eller träna – vad skulle du helst av allt göra då?

Usch. Det var en jobbig fråga. Jag skulle förmodligen få panik, haha. Men okej, efter att chocken lagt sig skulle jag förmodligen dra iväg med trevliga människor till exempelvis Italien och kombinera god mat och dryck med shopping.

Hinner du läsa något själv?

Jag slukar böcker! Har ständigt en stor hög med olästa böcker vid nattduksbordet. Varje kväll läser jag för att komma till ro. För mig är det tvådelat, dels en möjlighet att slappna av, dels ett sätt att se hur andra författare uttrycker sig och gestaltar saker. Jag lär mig nåt hela tiden. Jag försöker läsa böcker ur alla slags genres och av både svenska och utländska författare. Men det ska vara skönlitteratur eller möjligtvis böcker om hur man skriver bättre, men fackböcker och poesi går bort. Just nu läser jag faktiskt din bok, ”Bara Människor”, och den gillar jag.

Kan du dela med dig av några tips för ett produktivt författarliv.

Väldigt mycket handlar om struktur och disciplin. I mitt fall handlar det om att avsätta varje torsdagskväll till skrivande. Och då väntar jag inte på att inspirationen ska komma, jag ser det som ett arbetspass. Jag sätter mig på en restaurang någonstans, pluggar in avkopplande musik i öronen och kör. Skriver konstant i 6-7 timmar. Sedan väljer jag bort teven på kvällarna. Så fort barnen har lagt sig försöker jag skriva.  Så fråga mig inte om detaljerna i någon tv-serie, för jag kommer inte veta vad du pratar om, haha.

Skriv sånt som du tycker är kul att skriva. Och skriv en bok som du själv skulle vilja läsa. Härma ingen annan, utan försök skapa din egen unika berättelse. Och framför allt: TRO PÅ DIG SJÄLV!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *