Kärlek och William Holden

Håll inte tillbaka kärleken, William Holden är Conny Palmkvists femte roman, och en historia som förtjänar uppmärksamhet. För den är speciell, finstämd och rörande.

Jag har bestämt mig för att undvika blogga om andras böcker, eftersom jag läser mycket och känner många som skriver. Det kan bli tokigt känner jag, men ibland måste jag göra undantag. Conny Palmkvists nya roman är ett sådant.

Historien utspelar sig 1987 i en sydsvensk by. Ärlig Johansson bor strax utanför byn, med sin far som är smed och gör sitt bäst för att supa ihjäl sig. Han genomlider en sommar där han få uppleva närhet, och vänskap, men också ondska och förnedring. Det går inte att undgå att få känslor för Ärlig. En tanig, aningen tafatt, 17-åring, som är outtröttligt lojal mot sin alkoholiserade far. För att klara vardagen flyr Ärlig in i funderingar runt Titanic och i samtal med den fiktive William Holden, som allt som oftast dyker upp vid hans sida. Genom boken följer jag en trofast och mycket sårbar ung man. Och jag blir faktiskt lite kär i Ärlig.

Boken får mig att tänka på Thomas Bannerheds Korparna som fick Augustpriset för några år sedan. Fast Conny gestaltar en mycket trevligare galenskap, en som jag ler åt hellre än mår dåligt av.

Dessutom är boken utgiven på nya förlaget Bucket List Books. Säger väl en del.

Rekommenderas varmt.

IMG_6379.JPG

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *