Här mördades Palme för 25 år sedan

När jag var tio bast väcktes jag en februarimorgon av min pappa, som höll i en färsk Expressen. ”Olof Palme har blivit mördad”, sa han och såg helt chockad ut. Jag kommer fortfarande ihåg hans ansiktsuttryck. Idag är det 25 år sedan som Sveriges statsminister mördades på öppen gata i Stockholm, skjuten i ryggen på nära håll med en revolver.

Av en slump gick jag idag förbi biograf Grand där makarna Palme hade varit på bio den aktuella kvällen. Jag fortsatte ner för Sveavägen, samma promenad som paret tog under mordkvällen, och kom till Dekorimahörnan där Palmes liv släcktes.

Där det normalt bara passerar folk hade en mängd människor samlats. En kvinna la ner en röd ros på minneplaketen, backade några steg och stod bara tyst och tittade ner på marken. Det var gripande på något sätt. Palme var en stor statsman, lika älskad som hatad, och den där kvällen för 25 år sedan blev Sverige ett kallare land att leva i…

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.