Till dig som vill bli journalist

Det är kärva tider för journalister. Finansmarknaden är orolig, tidningarna tappar i upplaga fler tuffa besparingsåtgärder på medieföretagen är att vänta. Att sitta som reporter på en etablerad dagstidning är inte alls längre lika säkert som förr. Det vet många fastanställda och nu känns oron i magarna på landets ledande redaktioner.

 

Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz blev inte populär när hon för ett par år sedan genomförde tuffa besparingsåtgärder där en rad medarbetare tvingades sluta. Det blev närmast upprorsstämning, men vad var egentligen alternativet? Behålla all personal, kostnader och riskera att tidningen gick i graven. Det hade knappast ägarfamiljen Bonniers gått med på. Även om morgontidningarna har det kämpigt så drabbar nu tidningskrisen även den lösnummersäljande kvällspressen. I maj 2009 försvann en femtedel av tjänsterna på Aftonbladet och nu väntar förmodligen ännu fler besparingar. Enligt branschtidningen Dagens Media kan 50 till 100 tjänster vara i fara när ledningen ska banta redaktionen. Även Expressens VD Bengt Ottosson utesluter inte hårda besparingar på personalsidan, enligt Resumé.

 

Journalist är ett drömyrke för många unga människor, och jag förstår varför. Det är ett spännande jobb där du kan utvecklas enormt, såväl socialt som kunskapsmässigt. Att så många ungdomar i dag gärna söker sig till mediabranschen är glädjande. Nyfikenheten är stor och jag får ofta förfrågningar om föreläsningar och intervjuer från olika utbildningar i landet. De olika redaktionella nätsatsningarna har också blivit fler, men på sajterna där tjänster finns att hämta förväntas det att du både ska kunna skriva, redigera, fotografera och göra annat däremellan. Dessutom med en stressande deadline som råder hela tiden.

 

Inte allt för sällan dimper det ner ansökningar i mailkorgen här på improveme.se från ungdomar och bloggare vars största dröm är att arbeta som journalister. Detta trots att de varken har utbildning eller erfarenhet. Vad dessa juniorer, ofta födda på 90-talet, inte förstår är vad journalistyrket egentligen handlar om; ett hårt slit där leverans och resultat är A och O. Det gäller att leverera just det uppdragsgivaren vill ha, annars når du snart en smal återvändsgränd. Tyvärr tror många av dessa ont anande amatörer att ett journalistjobb är den enkla och givna vägen till roliga after works, kändisfester och kredd. Och om du som läser det här tillhör den skaran så råder jag dig starkt till att tänka om. Möjligen har du tur och lyckas få ett vikariat på ett medieföretag, men vägen till en lång och stabil karriär handlar inte bara om ta sig in, utan även hur mycket du brinner och vill. Hur mycket är du beredd att offra? Väljer du inte hellre en kväll med din partner före den där extra intervjun? Till det kommer ett oändligt tal med övertidstimmar, stress, sena kvällar och helgjobb. Att göra avkall på sitt normala liv är mer en regel än ett undantag. Jag vet och har själv tillbringat ibland så mycket som hela dygn på redaktioner för att kunna göra det jag då ville bli bäst på: leverera nyheter och skapa löpsedlar. Vinna eller försvinna, som det så passande heter.

 

Framgångsrika personer inom media jag känner ser inte sällan sitt yrke som en livsstil, en del av sin identitet. Vill du ha fasta arbetstider och mycket fritid så sök dig någon annanstans. Och medan åren går blir det bara tuffare. Det finns ändlöst med arbetslösa och mycket kompetenta skribenter, journalister, fotografer, redigerare i landet som mer än gärna tar din plats om du inte orkar, hinner eller står i. Om du trots allt detta ändå ser att du skulle platsa i den stimulerande miljön som den här branschen erbjuder ska du självfallet satsa på din dröm. Var bara beredd på vad du ger dig in på. Och är du extra driven person som har gett dig fanken på det här; skicka mig ett mail. Du kan lyckas, men bara om du verkligen vill.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wordpress hemsida wordpress hemsida