Historiska vingslag i Berlin

Ett av mina större intressen är historia. För att förstå sin samtid är det viktigt att man har koll på det förflutna. I mellandagarna åkte jag till Berlin för lite seightseeing. Det är en spännande stad med en historia utan dess like, och även om staden kan upplevas som grå och tråkig bjuder Berlin på en massa spännande aktiviteter. Ovan syns exempelvis välkända stadsporten Branderburger Tor vid Parizer Platz som uppfördes av Fredrik Vilhelm II 1788-1791.

Berlin bombades som bekant sönder och samman 1945 och andra världskriget sätter än idag sin prägel på stan. Många av stans äldre byggnader som fortfarande står kvar är fulla av skotthåll från slaget om Berlin när ryssarna intog stan.

 

I Tiergarten besökte jag Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten, ett minnesmonument över de ryska soldater som stupade under andra världskriget. Det är även en kyrkogård för över 2000 soldater som ligger begravda under monumentet.

Det gjordes 17 försök att döda Hitler under hans tid vid makten. Det mest kända (och närmast att lyckas) var operation ”Valkyria” där överste Stauffenberger (bilden) försökte spränga Hitler i luften. Försöket misslyckades och kuppmakarna arresterades i arméreservens högkvarter på Bendlerstrasse där de också arkebuserades på innergården den 20 juli 1944. I dag finns ett minnesmonument över officerarna som försökte stoppa Hitler och gatan har även döpts om till Stauffenbergstrasse.

Bara 9 månader senare tog Adolf Hitler sitt liv i bunkern under rikskansliet. Idag är ingenting kvar, bara en trist parkeringsplats vid ett bostadsområde, men det finns en minnestavla där man kan se hur bunkern såg ut.

Bara några hundra meter från bunkerplatsen står Holocaust Memorial, ett minnesmonument över de sex miljoner judar som mördades under Hitlerregimen. Platsen invigdes i maj 2005 och består av 2 711 stora stenblock.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.