5 saker du inte får glömma innan resan

svenska pass

 

Du har väl kommit ihåg allt inför semesterresan?

Även den mest resvana kan lätt missa något av allt som måste fixas före avresan.

Att resa utomlands på semester är nuförtiden ingen stor sak och är i princip något som alla gör. Vi är inte längre begränsade till att enbart resa inom Europa utan kan nu i stort sett ta oss runt i hela världen utan några större problem. Det finns dock en hel del saker man måste tänka på innan man reser, bland annat beroende på var man ska resa och hur länge.

Reseförsäkring

En reseförsäkring måste innehas om det skulle vara så att något händer på din resa. Det kan vara alltifrån allvarlig sjukdom till att du blir av med ditt bagage. När du har en reseförsäkring så får du ersättning för exempelvis bagage och den täcker dessutom dina eventuella sjukvårdskostnader. Vanligtvis ingår en enklare reseförsäkring i din hemförsäkring som räcker, men det är bra om du kollar upp detta innan du reser iväg. Dessutom har vissa begränsningar i antalet dagar du kan vara utomlands med en viss försäkring.

Valuta och valutakurser

En annan viktig sak är att kolla upp aktuell valuta och valutakurser till det land du ska. Ibland kan man betala med flera valutor och det kan då vara bra att läsa på vilken som är bäst att betala med. Kolla även hur utbrett det är med kortbetalning och saker som hur mycket dricks man normalt ger.

För att kolla upp valuta kan du använda en valutaomvandlare genom Forex.se

Planering är nyckeln

Det går inte att säga det för lite, men planering är verkligen nyckeln som tar dig genom porten att slippa problem. Man ska inte planera in i oändligheten, absolut inte, men man måste ha vissa saker klara för sig innan man åker så att det inte uppstår några problem. Det kan vara en planering över allt man ska ha med sig, hur man tar sig till hotellet, vad man gör om det händer något etc.

Pass och identitet

Inom EU måste du ha ett giltigt pass för att påvisa att du är en EU-medborgare. Om du reser inom Norden räcker det med ett körkort. Reser du utanför EU kan det hända att du måste ansöka om visum. Denna process skiljer sig åt beroende på vilket land du reser till och kan vara gratis och göras direkt på flygplatsen men den kan också kosta flera tusen kronor och behöva göras innan avresa.

Vaccinering

Om du reser inom EU behöver du normalt ingen vaccinering förutom de som fås genom det svenska skolsystemet (skolvaccineringen). Det kan emellertid alltid vara bra att ta för hepatit. Ska du däremot till andra platser i världen måste du kolla upp vad som behövs för respektive land. Vad du behöver kan också bero på vilket område du ska vara i.

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*