Så Får Du En Lugn Och Stressfri Jul Med Matlagning

jul med matlagning

Det är nu inte långt kvar innan en av årets största helger ligger för dörren igen. Många kan nog hålla med om att de känner sig helt slut när julen väl kommit, vilket oftast leder till att de inte kan njuta lika mycket av firandet som de borde göra. Matlagningen tillhör en av de större stressfaktorerna. Med lite praktisk planering kan du dock få en härligt god och stressfri jul.

Allt handlar om att prioritera. Till julbordet vill många helst ha flera rätter som är hemlagade, medan annat som prinskorvar kan köpas från affären. Lägg tid på sådant som du tycker om att tillaga så kommer det att underlätta enormt.

Är du lite av en novis i köket men är sugen på att laga julmat i år, kan det vara en bra idé att anmäla sig till en matlagningskurs. Om du nu inte har någon som du kan laga mat tillsammans med och lära av. Det finns gott om kurser att välja mellan. Till exempel privatlektioner där du ensam kan laga mat med kock, eller gruppkurser med flera deltagare. Många vill gå matlagningskurser för att bli proffs, men då gäller det att veta hur man väljer rätt matlagningskurs som passar ens behov. Utgå alltid från dina egna behov och önskemål. När du väl känner dig säkrare i köket får du sätta dig ner och börja planera de kommande veckorna.

Den första veckan

 christmas-791110_1280

Första advent är här och nu har nedräkningen inför julen börjat. Vad gäller julmaten är det nu du ska bestämma vad som ska finnas på julbordet. Skriv ner en inköpslista och kolla om det finns någon speciell ingrediens eller maträtt som ska beställas långt i förväg. Du kan även börja med att handla mat som har lång hållbarhetstid. Det kan exempelvis vara julmust och öl.

Den andra veckan

köttbullar

Planera in en dag under veckan då du storhandlar det mesta som behövs. Baka en stor sats av lussekatter och pepparkakor inför Lucia och frys in hälften av dem till julen. Pepparkaksdeg kan du också spara i kylen under en vecka om du inte har tid eller lust att baka allt på en och samma gång. Se till att laga några maträtter som går att frysa in, som Jansons frestelse och köttbullar.

Den tredje veckan

christmas-cookies

Mitt bland allt glöggmingel fortsätter förberedelserna med tillagning av pajer och ett smarrigt julbröd som vörtbröd. Varför inte passa på och fixa en bakkväll med vänner där ni tillagar julgodis tillsammans? Om alla tar med sig ett eller två favoritrecept kommer ni garanterat att få gå hem med flera olika julgodis efteråt.

Den fjärde veckan

salmon-518032_1280

Det är nu dags att fixa gravad lax, då den håller sig ända till jul. Glöm bara inte att frysa den färska laxen under minst ett dygn för att eventuella parasiter ska försvinna.

Nu är det jul igen

jul

När den stora dagen är här kommer du vid det här laget inse att det för en gångs skull inte finns så mycket att göra. Det blir lite mindre preparationer här och där med vissa rätter. När du vaknar på morgonen tar du fram dina lussekatter och bakverk så att de kan tina. Förbered sillsalladen och rödbetssalladen. Rör ihop en löjromsmousse till din gravade lax. Det kommer inte att dröja länge innan du kan luta dig tillbaks i soffan och få njuta av ett glas julöl.

1 kommentar

1 kommentar till Så Får Du En Lugn Och Stressfri Jul Med Matlagning

  1. […] Är du lite av en novis i köket men är sugen på att laga julmat i år. Till julbordet vill många helst ha flera rätter som är hemlagade, medan annat som prinskorvar kan köpas från affären.  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wordpress hemsida wordpress hemsida