JANTE är en sjukdom.

Vet ni vilka de bästa människorna är? De är de som går upp tidigt. Gärna 5:20. De som hinner lämna alla barnen till dagiset innan 8. De som kan hämta barnen runt 18 för att sedan hinna träna och slänga ihop något hastigt till familjen. De som ej har egen tid, de är de bästa människorna enligt den svenska JANTE normen.

Skulle man avvika från detta då är det spydiga kommentarer som utdelas. Varför skulle det vara bättre att stiga upp tidigt än att vara uppe sent? Tänk om man som mamma gillar att vara upp sent och rulla sina köttbullar för att sova längre med sina barn som är hemma? Om ens barn inte går på dagis vid 1,5 års ålder i Sverige då kan man ge sig fan på att man får frågor.

Om man ej provat bo i ett annat land så kan det vara svårt att se skillnaderna. Jag vet att jag ej förstår allt i detta samhället i Italien, och jag vet att Sverige tror sig vara det bästa landet att leva i för många. Är ni alldeles säkra på det? Jag undrar om det är bättre att vara en affärskvinna som arbetar dygnet runt med 2 barn, man, hus och skall hinna med allt….. än att vara en mamma som är hemma med sina barn och ger dem sitt bästa från hennes värderingar, känslor och tankar?

Vad skulle du välja om du hade möjligheten?

När jag sitter och lyssnar på mina väninnor i Sverige så kan jag inte sluta bli att skratta….NI har ju inga möjligheter känns det som. Ni har MEN ni jobbar inte för dem. Jag skulle våga påstå att det finns inte många länder som Sverige som folk mår så dåligt psykiskt per capita, och så många går till psykolog, får även diagnoser slängda i ansiktet av folk i tid och otid eller läser självhjälps böcker.

Måste vara jäkligt snurrigt där inne i hjärnan när JANTE alltid jagar en. För jagar du inte honom själv så kommer du bli jagad av dina vänner,bekanta eller familj om att JANTE existerar.

Han vill att ALLA skall gå upp vid 5:20, lämna ungar på dagis innan 8. Vara den bästa kvinnan/mannen i världen, precis STÖPT som alla andra kvinnor/män.

Det är klart att Italien har sina regler oxå. Skillnaden är att man ”tycker” inte till rakt upp i ansiktet på folk. Här kommer exempel på vad jag får höra och mina vänner.

  • ” Men, du förstår att du kan inte sikta på en position så hög, du har inte arbetat på länge !” ( Det säger du… Kan du vara 100% säker på det?)
  • ” Hur har ni råd att åka på semester så många ggr per år?” ( Denna meningen är nog den vidrigaste man kan fråga någon)
  • ” Känns det inte konstigt med tanken att vara en hemmafru vid 40 och utan barn? Och sedan när du får barn hur länge skall du vara hemma då, då? – Eller du kanske alltid skall vara hemma? ” ( ja, tänk om jag skall det….vet ni …Jag tror det 🙂
  • ” Är din väska äkta?” ( Mår du bättre att veta om den är äkta eller oäkta? )
  • ” Din pojkvän han har det gott ställt så du vet väl inte hur det är att inte kunna leva dåligt?” ( Vad folk tänker här..som de faktiskt ej vågar säga…vågar jag icke ens tänka på.. Och jag vet hur det är att leva på noll kronor… Jag hade ju ett liv innan min nuvarande pojkvän )
  • ” Är det inte besvärligt att inte hänga med i utvecklingen?” ( Vem vet vad jag vet? Vem vet att jag inte är specialist på allt om barn, kärnkraft, världens ekonomi? )
  • ” Är det verkligen nyttigt att vara uppe så sent med barnen och vad gör du uppe så sent som mamma? ” ( Min man är ju hemma så han tar hand om ungarna och jag städar, firrar, planerar med maten och jag är helt enkelt en kvällsmänniska, är det ngt fel? ”
  • ” Är inte du lite för gammal att börja ta teater lektioner?” ( Men har du tänkt på att jag vill göra något som är mitt intresse? Jag hade inte tänkt bli nya Cameron Diaz !”
  • ” Du nöjer det aldrig med lagom?” Du skall alltid ha det bästa, verkar det som..?” ( Hahaha, ja varför skulle jag nöja mig med något dåligt? Lagom… du vet väl att det ordet har någon galen svensk hittat på…!!!” )

Det finns så många skojiga exempel, så måste göra ett till inlägg om detta. Tänk att första åren här i Italien så undrade ingen något. Bara när jag skulle lära mig italienska 🙂 Det frågade aldrig några obekväma frågor. Väldigt få frågade – dem dödade jag snabbt med ”kill them with kindness”. 

De snackar och tänker bakom ryggen precis som vi svenskar gör, självklart. Jag säger det igen; ” Jag lever hellre i ett samhälle där folk håller käften och snackar bakom ryggen ( jag vet vem jag är) än kastar dynga och tycker till i mitt ansikte. Varje gång få höra andras raka åsikter som ofta är elaka och ur ett perspektiv hur en annan person tänker….. Alltså kan ni läsa hur sjukt det är?

För när folk beter sig som JANTE så är det väldigt ofta svårt att koncentrera sig på sig själv och sitt egna positiva tänkande. Det är alltid någon som skall komma och störa. Man vill ju socialisera sig med folk ( jag älskar ju människor) fast samtidigt så skall många lägga sig i hela tiden och tro sig veta så jäkla bäst hur andra skall leva sitt liv.

För att inte tala om hur många som är nyfikna fast bryr sig nada om en som person – USCH!

JANTE är en sjukdom.  Skaffa filtret om JANTE är svår botad.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *