Susanne Delastacia

Hej då – nu flyttar jag!

”Om du gör som du alltid har gjort, får du de resultat du alltid har fått” har  coachgurun Anthony Robbins sagt. Vilket är helt sant. Efter några år här på Improveme är det dags att kavla upp ärmarna och skapa förändring. Och nu är det dags. Jag byter bloggportal och flyttar till Finest.se

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 19.13.52

Flyttlasset har gått!

Flyttlasset har gått!

Jag kommer envist att hålla fast vid min blandning av allvar, ironi, debatt, humor, musik, media och genus. Bland annat. Och jag lovar – du slipper smileys och dagens outfit även i fortsättningen. Besök huvudkontoret, på min nya adress finest.se/delastacia.

Välkommen!

”Nåt é knas!”

Den nya kampanjen #tolvkommafyra har gett mig rejält huvudbry. Mina tankar och funderingar kring hela skolproblematiken är minst sagt splittrade. Jag känner både sympati och förståelse, men blir också irriterad. Både på föräldrarna och ungdomarna själva.

Kampanjen i sig, är ett positivt initiativ som ska uppmuntra skolungdomar att berätta vad de tycker om skolan och hur det borde vara. Att nästan 12.000 ungdomar inte fick gymnasiebehörighet förra året, skulle ge mig många sömnlösa nätter om jag vore makthavare. Trots att vi enligt DN kanske ska ta Pisaundersökningen med en nypa salt, så är siffran 12.000 ett bevis för ett stort misslyckande och det förvärrar läget för den infekterade skoldebatten ytterligare.

När jag såg alla kampanjefilmer som ingår i #tolvkommafyra, är det vissa saker som återkommer i flera berättelser. Känslan av att inte bry sig och att ge upp. Det spelar ju ändå ingen roll… För mig är det skrämmande att höra om den apati som genomsyrar så många historier kring den egna skolgången.

Det är här det krockar. Att många elever som ”inte hänger med” inte får den hjälp de har rätt till, det är ”knas”. Att de som har det oroligt hemma, inte kan känna trygghet och få uppbackning i skolan, det är också ”knas”. Men det kan inte gälla alla 12.000 elever!

Politiker svettas i tv-sända debatter och lärarna får ta emot en hel del kritik. Men jag undrar var våra barns viktigaste vuxna personer har gömt sig någonstans? Föräldrar – var är ni? Hur mycket finns föräldrarna till hands för att stötta, kämpa och vara den trygga oas som eleverna ska kunna komma hem till efter skolan? Jag är övertygad om att avsaknaden av föräldraengagemang är en del av problemet.

När det kommer till huvudpersonerna själva, kanske jag låter orättvis när jag säger att jag tycker eleverna själva borde skaffa sig lite jädrar anamma! För några dagar sen pratade jag med en tjej som i början av skolgången nästan gav efter för grupptryck. Det var liksom inte ballt att gilla matematik. Och vad gör man om man vill passa in? Gör sig populär genom att smälta in så klart. Men inte den här tjejen. Trots att det var stökigt i klassen, gav hon sig inte. Efter lektionerna gick hon fram till läraren och krävde att få läxuppgiften förklarad för sig. Eller att få extra hjälp. Ibland viftade läraren bort henne för att det inte fanns tid, men i huvudsak fick hon det hon krävde. Hon hade mod och ett driv.

Är dagens elever en passiv samling personer, som skiter i det mesta, backar för minsta motgång  och bara drömmer om snabb (men också förgänglig) framgång som kräver noll ansträngning? Jag vill inte tro det.

Skolan skriker efter en akutinsats. Eller rättare sagt flera. För det finns inte bara EN universellt uttalad formel för att kunna trolla bort skolans skämskudde. Själv tror jag på en blandning av nya tankegångar från politikernas håll, betyg från andra klass, större engagemang från föräldrarna, bättre arbetsvillkor för lärarna och inte minst – lite mer vilja och driv från eleverna själva. Skärp er!

En sak har kamapnjen #tolvkommafyra rätt i. Nåt é knas. Och vi måste göra något åt det med en gång.

 

 

Årets sommarvärdar 2014!

Det är lika spännande som när årets Nobelpristagare avslöjas. Nu sitter jag vid skärmen och ivrigt väntar på att årets sommarvärdar ska presenteras.

Skärmavbild 2014-06-03 kl. 13.01.22

Wall Street Journal är en av de utländska tidningarna som rapporterar om dagens höjdpunkt, inte illa.

Just nu samlas alla sommarvärdar i Radiohusparken. Här finns Börje Salming, Sofia Hellin, Karin Hermansson, Caroline Winberg, Nina Lagergren, Fredrik Wikingsson.

Skärmavbild 2014-06-03 kl. 13.06.56

Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren, är en av sommarpratarna.

Youtubefenomenet Pewdiepie, Steve Angelo, Sanna Nielsen, Johan Croneman, Timbuktu, Loa Falkman…ja, det är hel del både oväntade och spännande namn som finns med på årets lista.

(Publicerar alla namn, så fort allt är klart.)

Här är en som INTE kom med…Torgny Assarsson – ordförande i Hembyggdsföreningen hehe…

Skärmavbild 2014-06-03 kl. 13.27.35

Det blir en härlig och lyssnande sommar, i år sätter jag som mål att höra hela listan av sommarvärdar!

 

(Här är den kompletta listan:)

Skärmavbild 2014-06-03 kl. 13.40.38

My week on Instagram @delastacia

Om det finns för få kvinnor i bolagsstyrelserna, så kan vi ju alltid engagera robotar?

Om det finns för få kvinnor i bolagsstyrelserna, så kan vi ju alltid engagera robotar?

 

Nope. Selfies när du solar eller sover, blir bara onaturligt och löjligt.

Nope. Selfies när du solar eller sover, blir bara onaturligt och löjligt.

 

Rekordförsök i marshmallosätning på Amarulas sommarmingel

Rekordförsök i marshmallosätning på Amarulas sommarmingel

 

Härligt. Nu har jag röstat soporna och slängt EU-valet.

Härligt. Nu har jag röstat soporna och slängt EU-valet.

 

 

 

Signed, sealed, delivered. Nu är mamma trött.

Signed, sealed, delivered. Nu är mamma trött.

Gessles divalater

Dagispopkungen Gessle goes EDM. Ett otippat samarbete med den finske DJn Hekki L, har resulterat i låten ”You don’t want love.” Gessle sjunger om att han ser kärlek och eld i ögonen och han tror inte riktigt på budskapet att motparten inte vill vara kär. Ungefär. Till det här ska det göras en video så klart. Gärna en solig och problemfri video, precis som det brukar vara när det gäller EDM.  Men för Sveriges del, blev det en kort visningstid. Den får inte längre visas. Här går den däremot fortfarande att se:

Skärmavbild 2014-05-29 kl. 09.05.43

Bröst, rumpa, lår är högst normala ingredienser i vilken fantasilös video som helst. Och det finns betydligt värre exempel än det här. Men storyn är helt obegriplig. Det är tydligt att tjejen förbereder sig för dejt. Hon står i valet och kvalet mellan vilka underkläder hon ska ha på sig. Och så gör hon solhälsning på balkongen. Men vem är det hon sen äntligen möter? Har mannen precis muckat? Är det farfar? En äldre man som har en relation med en yngre kvinna? Och vem är killen på slutet?

Det jag kan tycka är lite löjligt är det faktum att vokalisten, i detta fall Gessle, stoppar videon för visning för att innehållet inte passar honom. Jag kan inte tänka mig att en inlånad vocal som Joe Black (Avicii) eller John Martin (SHM)  skulle ha mandat för att avgöra hur deras röst ska behandlas i en video. Själva berättelsen är löjlig och fylld av klichéer, men gjort är gjort.  Det tycker jag Gessle får acceptera.

 

Härlig ironi med Maskulint Initiativ

Att ett gott skratt förlänger livet är så sant som det är sagt. Det minskar dessutom risken för stroke och hjärtattacker, enligt forskare. Idag har jag säkert förlängt mitt liv med flera minuter, för det jag nyss läste om, var enormt roligt.

I svallvågorna av EU-segern för Feministiskt initiativ, har fantasipartiet Maskulint Initiativ plötsligt dykt upp i sociala medier. En lustig liten företeelse som guppar runt som en champagnekork i diskvattnet dagen efter en fest. Facebooksidan ”Manligt Initiativ” är också nystartat, där uppdraget är att ”höja maskulinismen” i Sverige. Jag antar att det handlar om större biceps och snoppmätning? Nåväl, partiet Maskulint Initiativ riktar sig inte bara till männen, utan säger sig ”kämpa för människors lika värde, samt en genuin könsneutralitet”. Det verkar alltså vara en samling personer som är feminister helt enkelt. Det är härligt att folk förstår ironin i det hela, i skrivande stund har nämligen 12.000 personer lajkat sidan. ”Större än Folkpartiet på facebook.” Härligt! Humorn är inte död!

För att skruva till det lite extra, busar hjärnorna bakom Maskulint Initiativ till det lite. Små saker, som att till exempel fetstila delar av ordet MÄNniskor och så visar de uppskattning och säger ”tack för din (mörka) röst”. Små utfall av att de är trötta på att kvinnor ska ha högre lön, är också riktigt roligt. Sen får de ju rätta sig strax efter och skriva att en så klart inte ska ha högre lön för att man är man. Haha, lite tokigt.

I en värld där radikala, rasistiska och genrellt fientliga vindar blåser kuling, är det viktigt att behålla humor, intelligens och vänlighet. ”Bögstryk i tunnelbanan. En god anledning att festa” är ett exempel från årets Pride-kampanj. Festa bort hatet, är budskapet. Att skapa den ironiska facebooksidan Maskulint Initiativ, är ett annat sätt.  För det understryker ju vikten av att fortsätta att arbeta för jämlikhet mellan könen. Och det bästa av allt: den dagen vi inte längre lever i ett patriarkat eller       behandlas olika beroende på vad som finns mellan benen, då behöver vi bara partier som riktar sig till personer och människor. Det blir en dag att se fram emot.


wordpress hemsida wordpress hemsida