Bogeyman – hylla 7, fack 34

Lukten av unken och instängd luft slår emot dig. Du letar förtvivlat efter lysknappen och kikar vaksamt omkring dig. Nyckelknippan rasslar när du försöker att hitta den passande nyckeln för låset. Vad var det??? Något konstigt ljud får dig att rycka till och stirra ut i dunklet. Var det inte en skugga där någonstans? När julljusstaken äntligen är inklämd i källarförrådet, är det med en suck som du släcker och stänger dörren till mörkrets dolda faror.

Den androgyna varelsen Bogeyman finns i allas liv. Antingen i källaren, eller mitt i livet. Ett ospecificerat spöke som dyker upp då och då, utan att egentligen ha någon funktion.  Mer än att skapa rädsla och sprida orolighet i själen.

Som liten, älskade jag programmet Frippes skafferi, antagligen väldigt få som kommer ihåg det. En mysfabror som hade ett skafferi med massor av askar. I varje ask fanns det små filmer som han visade upp med stor förtjusning. Många år senare, tillämpar jag det där när det gäller mina rädslor. Jag har ett mentalt skafferi, där jag har sorterat in alla obehagliga element. På rad 5, fack 17 finns spindlar till exempel. Eller rad 8, fack 4. Där finns rädslan för oärlighet.  De står prydligt och tysta uppradade med etikett och beskrivning, väldigt överskådligt. När som helst kan jag öppna och spana på en specifik ask. Lite då och då, rensar jag och skapar plats. Askarna har blivit färre och färre med åren.

”Varför inte ge dem ståplats Nybroviken, så försvinner de med tiden” undrade någon. Nej, varför ska jag låta mina farhågor sjunka till botten och ignorera dem? Placera dem på annat ställe och låta naturen ha sin gång? De personer som skapar dåliga minnen och känslor, vill jag absolut inte ge ståplats Nybroviken. De vill jag ska stå kategoriserade på olika hyllor, för att bli påmind om deras existens. När livet gör det möjligt, tar jag fram den dammiga asken, granskar den och ser att den är ganska obetydlig egentligen. Dags att kasta den tillsammans med alla dåliga minnen.

Det är först när vi konstaterar att allas vår Bogeyman finns, som vi kan ta ut det i dagsljuset, granska och komma fram till att vi inte är rädda längre. Du kommer inte att känna den unkna doften längre, när du släcker lyset, stänger dörren och går därifrån med säkra steg….

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*