De fem bästa och enklaste sätten för att enkelt dekorera ditt kök

När du inreder ditt kök tänker du kanske framför allt på praktiska saker. Vilka skåp du ska ha, var diskmaskinen ska stå, hur stort kylskåp du behöver. Allt det är såklart viktiga saker, men det är sällan det som ger ett kök sin personlighet. Visst kan man välja olika typer av skåpluckor, och det finns färgglada kylskåp, men för att få till en levande känsla behövs något annat.

1. Öppna hyllor
En trend som är stor just nu är att ha öppna hyllor. Då sätter du antingen upp hyllplan där du sedan kan placera dina prylar, eller så lyfter du bort dörrarna från några av skåpen. På det sättet kommer skafferiets eller porslinets färger automatiskt fram och ger köket ett helt nytt intryck, en smart dekor!

Om du vill kan du varva öppna hyllor där ditt vardagsporslin syns, med hyllor där du bara har några få saker. Kanske en vas med en blomma, några kokböcker eller någon prydnadssak. Varför inte ett minne från en resa som familjen gjort tillsammans? Har du många öppna hyllor kan det lätt bli väldigt många intryck, och visst är det organiserade kaoset trevligt, men att lätta upp det genom att ha några hyllor med få saker gör det mer balanserat.

2. Tavlor

Ett annat sätt att hitta tavelvägg inspiration till ditt kök är att kolla efter olika posters eller tavlor som kan pryda väggarna. Posters kan du hitta billiga, och då gör det kanske inte så mycket om det någon gång stänks mat på dem eller om de inte håller för evigt. Vill du hellre ha finare bilder så kan du ha dem i tavelramar. Om du väljer ramar med glas så kommer bilderna vara skyddade, och lätt gå att rengöra om de utsätts för stänk. Ramarna blir dessutom i sig en viktig sak i inredningen, den färg och stil de har kan spela lika stor roll som vad bilden föreställer.

Att pryda köket med tavlor har fördelen att det går att variera i all oändlighet. Dels kan du välja motiv utifrån din egen smak, ramar utifrån stil och färg som passar dig, och dels är det lätt att byta bilder om du tröttnar på motiven efter ett tag.

3. Griffeltavla
Ett annat alternativ till att pryda väggarna med tavlor är att skaffa en griffeltavla eller måla en vägg med den typ av färg som ger väggen samma funktion som en griffeltavla och gör att den går att skriva på med skolkritor. Har du barn kan det bli en populär plats för att rita, och då kommer köket få sin levande känsla utan någon större ansträngning. Har du inte barn så kan det istället vara en bra plats att skriva saker du måste komma ihåg, och kanske kan vänner som kommer på besök skriva en hälsning.

Skoltavlor kan kännas lite tyngande stilmässigt eftersom de är svarta, men det går lätt att blanda det svarta från tavlan med annat. Ett förslag är att hänga tavlor eller posters bredvid den, så den bara blir ett inslag bland andra, och inte det som helt dominerar. Ett annat alternativ är att föra in färg på själva griffeltavlan. Det finns skolkritor som är i andra färger än vitt och som går att använda när man skriver eller ritar på tavlan, och vill man fästa lappar eller något annat på den kan washitejp vara ett bra val. Den sortens tejp finns i nästan oändligt många olika färger och mönster, och därmed kan den enkelt mjuka upp det svarta stilmässigt genom sin färg. Det lekfulla i mönstrad tejp passar dessutom bra ihop med griffeltavlans skolassociationer.

4. Färg


För att skapa en sammanhållen känsla i köket är ett tips att du använder dig av en återkommande färg. I det finns också ett tips på hur du väljer fotoramar. Kanske har du en kudde i kökssoffan, välj då en fotoram i samma färg, så känns köket helt plötsligt genomtänkt och stilsäkert. Att ha flera fotoramar i samma färg kan också vara ett sätt att skapa en helhet, liksom det kan vara att ha många olika ramar där alla är i olika färger. Allt beror på vad man vill uppnå för stil. Om man har öppna hyllor kan du använda färgen från något porslin när du väljer gardiner, och har du hellre växter än gardiner i fönstret kan du istället låta det gröna återkomma på andra ställen, till exempel på dynor till stolarna eller en matta.

5. Växter
Det kan bli väldigt kalt utan gröna växter, införskaffa dig några levande växter och placera ut dem i köket där de passar. Förslagsvis i köksfönstret eller på någon hylla! Det kommer ge ett mycket mer hemtrevligt och ombonat intryck.

Att skapa ett kök som känns levande, snyggt och personligt behöver inte alls vara svårt. Du kan följa trenden och skapa snygga dekorer i ditt kök. På det sättet kommer din vardag bli det som präglar känslan i köket. Genom att använda färg, posters eller tavlor i ramar kan du också få fram det personliga och ge ditt kök en personlig karaktär.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wordpress hemsida wordpress hemsida