Vad är EDS

jag har EDS hypermobilitet

Min hud är övertänjbar och mjuk typ sammetsliknande.. och väldigt överrörlig. När jag har slagit mig så tar läkningen av såret fyra till fem månader att läka och när det är läkt så blir ärret väldigt fult och stort. Har ont i lederna.. min höft vill hoppa ur mina knän har hoppat ur led min lilltå har hoppat ur led flera gånger, har ont i min handled. jag har en sjuk smärta i hela kroppen.

Ehlers-Danlos syndrom (EDS) är en medfödd bindvävssjukdom som påverkar leder, hud och blodkärl. Förändringen i bindväven beror på bristfällig bildning av kollagen, ett av kroppens grundläggande byggnadsmaterial och det vanligast förekommande typ av proteiner hos människan. Kollagen utgör nära en tredjedel av kroppens totala proteinmängd. Det finns mer än tjugofem olika typer av kollagen i hud, ben, senor, brosk, blodkärl, tandkött, basalmembran, hornhinna, ögats glaskropp och stödjande vävnader i inre organ. Kollagenkedjor binder ihop sig tre och tre och bildar trådar (fibriller) med stor styrka. Vid Ehlers-Danlos syndrom har fibrillerna en glesare, förändrad struktur som gör att hållfastheten i vävnaderna blir sämre. Det ger ökad ledrörlighet, övertöjbar hud och ibland sköra kärlväggar. Även andra proteiner med liknande funktion börjar bli kända, och i några fall av Ehlers Danlos syndrom har man hittat förändringar i något av dessa proteiner.

Sjukdomen kan delas in i sex olika typer: klassisk typ, överrörlighetstyp, kärltyp, kyfoskolios-typ, artrochalasi-typ samt dermatosparaxis-typ. De olika formerna varierar både vad gäller ärftlighet och symtom.

Symtomen, överrörliga leder, ömtålig och/eller övertänjbar hud, blåmärken och andra blödningar samt bindvävsknölar, kan variera mellan individer och inom familjen. Detta gör att det är svårt att ställa diagnosen. Med den nya klassificeringen (se nedan) kan det dock bli lättare.

Personer med EDS har ofta kronisk, progressiv smärta (se nedan).

Vid den allvarliga formen, vaskulär typ, finns svagheter i de stora blodkärlen och i inre organ, vilket kan ge livshotande bristningar.

Syndromet finns hos alla folkslag i hela världen och uppskattas till en på 5000 invånare, svenska siffror finns ännu inte.

ÖVERRÖRLIGHET

Beighton m.fl. publicerade 1969 en översikt av överrörlighet och dess koppling till långvarig smärta i muskler och leder. I denna översikt beskrevs det poängsystem (Beightonskalan) som idag används internationellt för att mäta överrörlighet. Det finns dock är brister i Beightonskalan som gör att den inte är helt tillfredställande för bedömning av överrörlighet.

SMÄRTA
Personer med EDS har ofta kronisk, progressiv smärta i muskler, lednära vävnader samt nervvävnader; smärta som är svår att behandla på konventionellt sätt med mediciner eller sjukgymnastik. De olika typerna av smärta som personer med EDS har drabbar olika delar av kroppen, har olika intensitet och prognos.

På grund av den konstanta muskelspänning som blir följden av överrörliga instabila leder blir det en snabb uttröttning av muskulaturen vilket i sin tur skapar smärta. Eftersom muskelspänningen inte får en chans att avta sprider sig smärtan vidare i en slags ond smärtspiral.

Den smärtproblematik som många brottas med är så invalidiserande att den avsevärt nedsätter funktionsförmågan vad avser arbete, livsföring , sociala aktiviteter och livskvalitet.

 2014102116322039551059594_sbig_5482375b9606ee42fd7265b4201410211632882001059594_sbig_548237682a6b22a66893e2912014102116322164381059594_sbig_5482375b9606ee7d8899d8392014102116321911621059594_sbig_5482375a2a6b227d5937ad9d

5 kommentarer

5 kommentarer till Vad är EDS

  1. утренняя зарядка для детей 5 лет зарядка для детей старшей группы зарядка для ног для детей бесплатные видео зарядка для детей http://starpromo.space/veselaya-zaryadka-dlya-detei.php зарядка для детей с музыкой и словами музыкальная зарядка для детей 5 лет зарядка для детей младшей группы

  2. modasomil kaufen skriver:

    modafinil kaufen legal tadafinil bestellen provigil bestellen http://modafinilrezeptfrei.over-blog.com/modafinil-ohne-rezept-kaufen.html modafinil online bestellen modalert kaufen

  3. Mini Prestamos skriver:

    Prestamos Seguros Por Internet Solicito Un Prestamo Urgente Quien Presta Dinero A Redito https://prestamosonline.space/st.-peter-mn/ Comparador De Creditos Personales Quiero Solicitar Un Prestamo

  4. Sara skriver:

    Hej! Jag fick min EDS diagnos i november 2014 och det du skriver och bilderna du visar gör att det känns som att det är jag som skrivit det, förutom lederna som hoppar ur led, har tack och lov inte behövt vara med om det, bara ett knä som hoppar fram och tillbaka. Tycker det är ”roligt” att läsa att det finns andra med samma smärtor som en själv, man får liksom bevis på att man inte är tokig, om du förstår hur jag menar? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *