”Rökarens sak snarare än polisens”

Bjuder på Gerts artikeln i ”Dagens opinion”

”Rökarens sak snarare än polisens”

7 timmar sedan

 Leif R Jansson / TT / Maja Suslin / TT
Foto: Leif R Jansson / TT / Maja Suslin / TT

”Det är väldigt lätt och synnerligen politiskt korrekt att i detta tidevarv av träning, surdeg och fettsugning kasta sig över rökare, mota bort dom och i alla stycken krympa deras värld”, skriver Gert Fylking.

Sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation[..]” Detta och mycket mer därtill skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel på DN och avser rökning. Att införa ett förbud som bland annat skulle innebära stopp för rökning på krogarnas uteserveringar. Att det inte ska vara tillåtet att skylta med cigaretter bakom disk och att alla paket ska se lika danna ut. Totalstopp i och med laga förbud för rökning skulle infalla 2025. Tusen och åter tusen människor dör i tobaksrelaterade sjukdomar. Hundratusentals rökare dör i cancer! Och självklart har Folkhälsoministern ett ansvar. Men vi, alla sammantaget, rökare och icke-rökare, har ett än större ansvar. Gentemot oss själva. Gentemot vår omgivning. Men i vilken ände ska vi börja. Med förbud? Lagrum? Med påföljande bestraffning! Eller genom upplysning, goda förebilder och uppfostran? Förbud enligt lag? Knappast. Du och jag bryter mot X antal lagar varje dag. Ibland åker vi fast och det blir påföljder, ibland inte. Samhället har inte resurser till att övervaka att alla lagar följs till punkt och prickar. Rökare luktar illa och sprider giftmoln omkring sig. Passiv rökning är ett gissel. Men det är väl rökarens sak att avstyra det snarare än polisens – det måste väl handla om omtanke om sin nästa snarare än att vara laglydig. Det finns bara ett sätt att komma tillrätta med all världens problem där rökning må vara ett: Utbildning. Men när man sätter bocken (politiker) till trädgårdsmästare kan resultatet inte bli annat än: ”Mot folket i framtiden”. Det är väldigt lätt och synnerligen politiskt korrekt att i detta tidevarv av träning, surdeg och fettsugning kasta sig över rökare, mota bort dom och i alla stycken krympa deras värld. Dom luktar illa! Att dom vid varje cigg dom tar förstör sig själva skiter vi i. Kunde det inte vara lämpligare att istället för att skälla ut dom ta fram en liten folder, med en liten hälsning från Folkhälsoministern, ur handväskan där de skadliga verkningarna av rökning på ett pedagogiskt sätt beskrivs? Det finns så mycket som är farligt. En massa överviktiga knoddar som sitter framför en dator eller Ipad hela dagarna matade med dynga utav morsor med sockersjuka och annat elände, som tack för kaffet. Folkhälsoministern vet att ett av de stora folkhälsoproblemen är att vi rör oss för lite. Skolan har politikerna både ansvar för och makt över. Vad sägs om ett par timmar extra gymnastik i veckan. Och när ska man besluta om alkoholförbud på krogen? Alkoholism är ett galopperande problem i samhället som kryper allt längre ner i åldrarna och som ställer till ett ofantligt lidande för barnen till alkoholiserade föräldrar. Det är vi eller dom och det är den som skriker högst och som är mest och bäst organiserad som är vi. Resten är dom. Men hur långt ska vi låta de historiskt okunniga virrpannorna utan vare sig sunt förnuft eller ryggrad (politikerna) styra våra liv och vår vardag? Jag vill ha korrekt information som jag har möjlighet att ta ställning till. Inte ett beslut fattat över mitt huvud som jag ska rätta mig efter. Vi hörs! Gert ————————- VAD SÄGER DU OM IDEÈN KRING DEN NYA LAGEN?Imorgon bittid kan du höra och se Gert i TV4 soffan med Steffo & Jenny och imorgonkväll är han med och debatterar hett i programmet ” Debatt” 🙂

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *