DN lanserar för dyr betalsajt

Ett av de stora problemen med att bedriva publicistisk verksamhet på nätet har länge varit att tidningsmakarna inte har kunnat ta betalt för sitt redaktionella innehåll. Tanken om att allt ska vara fritt på nätet har således slagit hårt mot printmarknaden, där främst kvälls- och dagspress drabbats. Nu lanserar DN betalversionen Dagensnyheter.se där konsumenterna får del av allt material som finns i tidningen.

Men det finns flera frågetecken kring DN:s nya premiumtidning på nätet. För de som redan är prenumeranter på papperstidningen kostar ett månadsabonnemang 29 kronor. Men vi övriga, den målgruppen som DN kanske främst vill nå, får slanta upp hela 199 kronor. Jag, som definitivt hade kunnat tänka mig betala för en DN-version på nätet, säger blankt nej till detta. Det finns inte en chans att jag lägger över två lakan varje år på enbart en tidning.

Samtidigt ska jag poängtera att jag är positiv till en utveckling där etablerade och bra mediasajter tar betalt. Kvalitén på journalistiken kan bibehållas och den ekonomiska lönsamheten som krävs för att skapa bra publicistiska plattformar stärks. Men i och med att utbudet är så stort så kommer höga DN-priser inte att gynna den utvecklingen. Jag vill nämligen inte bara läsa Dagensnyheter.se, utan även i framtiden kunna ta del av premiumversionerna av andra aktörer som SVD.se och Expressen.se. Men detta utan att bli ruinerad.

Aftonbladet, som var först ut bland tidningarna med sin Plus-tjänst, tar idag 29 kronor i månaden. Hade deras betalversion av sajten hållit samma nivå som papperstidningen ibland kan göra så hade det varit ett skäligt pris. Dessvärre är det inte så. Istället låser man mest in skvaller och ett och annat längre reportage. Det är synd. Vill man behålla de betalande läsarna krävs kvalité med mervärde. Och det även på nätet.

1 kommentar

1 kommentar till DN lanserar för dyr betalsajt

 1. xoxo skriver:

  HEJ DANIEL
  UNDRAR HUR LÄNGE TILL VI VANLIGA BLOGGARE SKA BEHÖVA VÄNTA INNAN VI SYNS NÄR MAN TRYCKER PÅ KNAPPEN ”BLOGGARE”?????
  NU HAR DU JU SAGT HUR LÄNGE SOM HELST ATT NI HÅLLER PÅ ATT ORDNA DETTA MEN NÅGON MÅTTA FÅR DET VÄL VARA PÅ HUR URUSELT NI JOBBAR MED DETTA.
  NU SER MAN JU FORTFARANDE BARA TOPPBLOGGARNA OCH MÅNGA AV OSS HÄR ÄR INTE INTRESSERADE AV DEM, VAD VI ÄR INTRESSERADE AV ÄR ATT FÅ TAG PÅ ALLA ANDRA BLOGGARE SOM FINNS PÅ IMPROVEME, HELST INNAN ALLA FÖRSVINNER FÖR ALLTID, VILKET ÄR PÅ GÅNG MED ATT SÅ MÅNGA NU HOPPAT AV IMPROVEME PGA MAN EJ LÄNGRE KAN SE OSS VANLIGA BLOGGARE LÄNGRE, URDÅLIGT AV ER MED TANKE PÅ HUR BRA IMPROVEME VAR EN GÅNG I TIDEN.

  SNÄLLA INGA MER URSÄKTER LÄNGRE UTAN GÖR VERKLIGEN NÅGOT ÅT SAKEN.

  MVH EMMA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wordpress hemsida wordpress hemsida