Mercedes + Karin Boye = Sant

För två år sen skapade den språkliga nyskapelsen ”Hen” ett väldigt rabalder. Enligt Svenska Akademiens förre ständige sekreterare Horace Engdahl, var fenomenet alltför fånigt för att ens förtjäna seriös kommentar. Jag håller med honom i sak, men reagerade starkt på hans nonchalanta sätt  att uttrycka sig för att avfärda en folklig fråga. Det var inte fint nog för att ens befatta sig med.

Samma attitydproblem dyker nu upp igen, när Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund rasar över blandningen av kommersiell reklam och poeters eviga och bevingade ord. I den nya reklamen för Mercedes-modellen GLA,  används Lena Endre som speakerröst för att läsa några rader ur Karin Boyes dikt ”i rörelse”. Englund flyger i taket från sin sammetsbeklädda stol vid det runda bordet. Som en beskyddande riddare, drar han fram sitt svärd, redo att kriga mot  det han kallar för ”gravskändning”.

Ta’t lugnt och ta en toy, Englund. Det är både bakåtsträvande och väldigt otrevligt att slå de elitistiska klorna runt någonting och hävda att det bara ska tillhöra en utvald skara. Att vara en språklig Gollum som roffar åt sig kulturen utan att vilja dela den med någon annan skapar klyftor. Resultatet blir bara ”vi och dom andra”.

Det finns många exempel på reklam som använder sig av klassisk musik eller klassiska författare. Ta bara den vackra reklamfilmen för Ipad Air, där den amerikanska författaren Walt Whitmans ord skapar en perfekt symbios mellan det moderna och det genuina. Att som Englund kalla företeelsen för en okänslig och bisarr idé, pekar bara på ett väldigt osympatiskt tankesätt. Släpp kulturen fri och gör det genom rap, musik, konst eller reklam. Ordens skönhet är något som ska vara och ÄR tillgängligt för alla.

Med hänvisning till att kampanjen för bilmodellen avslutades i söndags, är det nu omöjligt att hitta reklamfilmen på Youtube. Den har helt enkelt plockats bort. Det är inga problem att hitta reklamfilmer för redan avslutade kampanjer i vanliga fall, vilket jag bara kan tolka som att Peter Englunds utspel har lönat sig. Som han själv säger i en kommentar: ”i och med att det vi begärde i vårt brev från i fredags nu är uppfyllt betraktar vi fallet som avslutat.”

2 kommentarer

2 kommentarer till Mercedes + Karin Boye = Sant

 1. delastacia skriver:

  Aha. En anonym elitist.
  Återkom gärna för en konstruktiv diskussion när du har lokaliserat din ryggrad och ditt riktiga namn.
  Vänligen
  Susanne

 2. Elitist skriver:

  Oroa dig inte, du kommer aldrig lyckas producera något som är värt så mycket att det kan sälja bilar, kattmat eller något annat för den delen. Däremot finns det konst som är så stor att den faktiskt befläckas av att användas i kommersiellt syfte. I synnerhet om det är utan upphovsmakarens gillade.

  Världens kulturarv mår nog bäst av att du fortsätter skriva om smink, ‘coaching’, eller vad du brukar ägna dig åt . Ovanstående blogginlägg torde diskvalificera dig från liknande debatter i framtiden, men jag antar att yttrandefrihet råder så det får väl räcka med att du skäms för bristerna i ditt kulturella kapital. Ja, Boye var en enastående kvinna och feminist, du och dina ytliga gelikar ska skämmas när ni tar hennes namn i mun.

  0/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*