Att köpa ny bil: Vad du behöver veta

När man är i processen att köpa en bil finns det en hel del saker man bör tänka på. Det är en stor och viktig affär som oftast också innebär en stor ekonomisk satsning. Det är också därför det är så viktigt att vara noggrann och gör en ordentlig research innan köpet, så att man får precis den bil som man önskar och inte åker på några obehagliga överraskningar. När man väljer att ta ett så stort steg som att införskaffa en bil, vill man ju naturligtvis inte att något ska gå fel utan att allt skall flyta på och gå enkelt och smidigt.

Testa och kontrollera bilen
Innan man bestämmer sig för att köpa en bil är det viktigt att man går igenom den noga så att man vet vad det är man faktiskt köper. Gäller det en ny bil vet man ju att inget har hänt den tidigare, men är det en begagnad bil är det viktigt att gå igenom bilens dokumentation så att man får reda på vad som hänt med bilen hos dess tidigare ägare. Ta också en titt i serviceboken och kontrollera att bilen blivit underhållen på rätt sätt. Servicen bör ha skett med de angivna mellanrummen och framför allt hos en auktoriserad verkstad – detta för att alla garantier man får med en nytillverkad bil skall fortsätta att gälla.

Provkör alltid din nya bil
Något som man alltid skall göra, oavsett om man köper en ny eller en begagnad bil, är att provköra den. Detta gör man med fördel flera gånger och under olika förhållanden. En bil som fungerar utmärk på en torr vägbana kanske visar upp helt andra egenskaper när det regnat eller snöat. När man talar om att provköra en bil skall man också vara på det klara med att man inte menar att man skall ta en tur i kvarteret runt bilhandlarens lokal. Nej, se till att ta en längre tur där man verkligen får testa bilens prestanda och köregenskaper i olika situationer och på olika underlag. Under provkörningen skall man helt enkelt utsätta bilen för den typ av förhållanden och förutsättningar som man kommer att använda den i efter ett eventuellt köp. På så sätt får man reda på hur bilen fungerar och om den kommer att leva upp till de krav och förväntningar man har.

Vikten av en bra försäkring
Oavsett om man väljer att köpa en ny eller begagnad bil så är det allra viktigaste att man skaffar en försäkring. Det finns flera anledningar till att en bilförsäkring är oumbärlig. Köper man bilen hos en bilhandlare kan man ofta få hjälp med att teckna en försäkring som täcker allt som behövs allt från reparationer till transport av bil. Allra bäst brukar det bli om man tecknar en försäkring ny bil hos tillverkaren. En Ford försäkras alltså helst hos Ford och för en Mercedes bör man ha en Mercedes Benz försäkring. På så sätt blir man också försäkrad om att de reparationer som utförs genom den tecknade försäkringen görs av verkstäder som är auktoriserade att utföra arbeten för det aktuella bilmärket.

Bilens värden
Så som vår värld ser ut idag så kan det också var en god idé att se över bilens värden när det gäller utsläpp. Vi försöker alla att påverka vår omvärld så lite som möjligt och detta är ju väldigt aktuellt när det kommer till de bilar vi kör. Tänk också på att en transport bil som är mer miljövänlig beskattas lägre just på grund av att den är bättre för miljön. En annan sak man bör ta i beaktande är bränsleåtgången. Bensin och diesel är dyrt och det innebär ju att ju mindre av dessa ämnen som bilen drar desto bättre är det för den egna plånboken. Eftersom drivmedel oftast är en av de största, och definitivt mest frekventa, utgifterna när man har en bil, är detta naturligtvis av mycket stor vikt.

Oavsett vilken bil man väljer att köpa – stor eller liten, ny eller gammal så är det allra viktigaste att man ser till att täcka upp för sig själv och se till att man har torrt på fötterna om något skulle hända med den. Det spelar ingen roll hur försiktig man själv är, eller hur bra man kör, det finna alltid andra i trafiken som inte tar det på samma allvar och är lika aktsamma. Att ha en bra försäkring är därför alltid a och o, glöm inte det. Och framför allt, ta det försiktigt där ute i trafiken!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.