Skriva i Hemingways anda

Hej alla, god fortsättning får man väl säga så här efter några veckors bloggpaus. Det har hunnit bli slutet av januari, fan vad tiden går. Har hunnit med jobbresa till New York och Florida där bland annat Hemingways hus i Key West besöktes. Vilken inspiration! De där katterna med sex tår finns verkligen.

Hemingways hus i Key West är helt magiskt. Jag ville stanna kvar där för alltid.

Idag är det 27/1, Förintelsens dag, påminn dig lite extra om vad det betyder, påminn dig barnen i Auschwitz, glöm aldrig, ta en tyst minut, blunda, känn dig som en del av historien, den bor i dig, i oss alla.

27/1 2014. Mitt liv är här och nu.

Jag skriver så fingrarna glöder för nu ska manuset bli klart. Och jag försöker finna styrkan i Hemingway. Läser om bland annat ”Att ha och inte ha”, om Hemingways tid som 25-årig författare i Paris. Om eviga skrivpass på barer och caféer, Hemingway med anteckningsbok och penna och nästan alltid sprit i glaset, man undrar hur han fick ur sig nåt vettigt alls? Hartass i fickan som gav tur, och träffar hos Gertrude Stein. Vandringar längs Seine och sena middagar med Hadley, hans fru. Äktenskapet sket sig förstås men sån var han, kärlekens marodör, charmör och samtidigt liksom förlorad i livet, förlorad i känslorna. Boken kom ut postumt 1964, alltså för 50 år sen, men språket är så levande liksom våndorna över skrivandet, oron över att källan ska sina. Det är så lätt att känna igen det han beskriver, den nästan rituella inställningen till dagsverket, respekten för skrivandet som hantverk och samtidigt något svårgripbart, flyktigt, det är en färskvara som nyckfullt och nådigt ibland låter sig fångas och ibland inte.

Papa i skrivartagen.

Att veta att han tänkt liknande tankar som en själv är så fint. Att läsa ”Att ha och inte ha” är nästan som en bruksanvisning till skrivandet. Ett slags manual. Varje sida innehåller nåt slags visdomsord, tröst, pepp och tankeväckande idéer. Heminway kan också konsten att vara ful i mun och han är rolig. Ironisk och med distans. Pratar om hororna i Kansas City och svär åt idioter. Thats the spirit.

Han inspirerar mig varje dag.

Själen får flyga fritt, orden kommer. Bara sitt och traggla, ge aldrig upp.

 

1 kommentar

1 kommentar till Skriva i Hemingways anda

  1. Lars Fritsch skriver:

    Det du läser är inte ”Att ha och inte ha”, som var en novell om en smugglare som gick mellan Florida och Kuba och råkade ut för pojkboksäventyr, senare film med Humphrey Bogart och Lauren Bacall: ”You know how to whistle, don´t you?” Det du läser är ”En fest för livet”, en alldeles underbar bok, kom ut postumt, -64.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wordpress hemsida wordpress hemsida