Fördelar med att vara UNG förälder

”Ni ska väl göra abort?”
”Inte kan ni få barn, ni är alldeles för unga.”
”Barn ska inte ha barn.”
”Man ska inte skaffa ett nytt liv innan man levt klart sitt eget.”

Känner ni igen er? De flesta, jag vågar faktiskt nästan säga alla, som skaffat barn som unga har någon gång under graviditeten eller som nybliven förälder fått dessa ord kastade i ansiktet. Många utav oss har fått genomlida ett vidrigt möte på ungdomsmottagningen där den erfarna och äldre sköterskan föreslagit en abort utan att ens reflektera över om vi har någon önskan för att sedan med alla medel försöka ändra vår inställning när vi lågmält mumlat att vi kanske vill behålla.
Glömmer aldrig vårt möte på mottagningen. Vi blev in schasade i ett rum efter graviditetsbeskedet och satt där i över två timmar tillsammans med barnsköterskan och en psykolog (som jag verkligen avskyr, kommer aldrig glömma henne och det är inte på ett positivt sätt) som tillsammans försökte tvinga oss till abort. Vad dem sa minns jag inte i detalj, förutom en sak : ”Ni måste göra abort. Tänk va tråkigt när alla era kompisar är ute och ni får sitta ensamma hemma med en liten bebis.”
Haha, ja så har det väl inte blivit direkt. Snacka om att vara hjärnrubbad. Efter det mötet blev vi skickade till en barnmorska ute vid vårdcentralen som försökte övertala oss till samma sak. Vi vägrade dock fortfarande och hon bokade en tid för VUL (vaginalt ultraljud) i Falun åt oss för att fastställa graviditetens längd och till ytterligare en psykolog. När vi kom dit visade det sig att sköterskan bakom vår rygg beställt en ABORTTID (Utan vårt medhåll, vi hade sagt att vi sannolikt ville behålla barnet) och det gjorde att vi bestämde oss direkt för att behålla. Jag var i vecka 12 och vi fick datumet för förlossning 6/12 och åkte sen hem.

Den upplevelsen vi hade önskar jag ingen men jag vet att jag inte är ensam. Flera unga mammor har fått utstå omvärldens kyla och det skulle jag vilja ändra på.
Absolut, det ÄR svårt att få barn som tonåring/ungdom. Men det är lika svårt att få barn som äldre. Problemen minskar ju inte bara för att man är 35.
Det enda jag egentligen skulle kunna tänka mig är positivt med att få barn som äldre är en fast ekonomi (oftast), stabilt förhållande (samma här) och en känsla av att ha ”lekt klart” vilket jag ibland känner att jag inte har.
När man får barn som ung påstås det ofta att hela ens ungdomstid tas ifrån en och att man måste växa upp. Ja, i förhållande till sitt barn måste man vara vuxen, något de allra flesta blir automatiskt oavsett ålder. Men växa upp? Det har jag fortfarande inte gjort. Och inte har jag förlorat min ungdomstid heller. Självklart så blir det annorlunda när man får barn. Man får inte lika mycket tid som andra ungdomar, utelivet begränsas och man har alltid någon annan än sig själv att sätta först. Men man får oftast mer hjälp än vad man väntat sig och det går utmärkt att ha med sig en bebis på de flesta aktiviteter, jag har med mig Charlie överallt.

Innan hon föddes var jag orolig över att jag skulle bli sittandes hemma ensam med henne (efter barnmorskans feniminala ord) men så har det verkligen inte blivit. Visst har jag förlorat en del vänner men utifrån det vunnit en hög vinst; jag har fått se vilka som är äkta. Jag lånar ofta ut Charlie till mina kompisar och det är lika uppskattat från alla håll (både vännens, mitt och hennes) och umgänget med andra har gjort henne till en glad och social unge vilket jag är så tacksam för. Mina föräldrar hjälper gärna till med henne och tar henne någon natt ibland (som i helgen tex) så vi kan festa om vi vill det och Jack (hennes ena farbror) hjälper alltid till med henne när han är här.  Alltid har du någon i ditt kontaktnät som gärna ger dig en hjälpande hand, det gäller bara att våga fråga för oj vilken tabu det är i Sverige, att be om hjälp.
Jag har tappat räkning på hur många piskrapp jag fått utstå för att jag tidigt lämnade bort min bebis. Men jag behövde och behöver fortfarande mitt egna space emellanåt. Släpp på stoltheten och be om hjälp! Där gäller samma sak oavsett om du är ung eller gammal som förälder.

Här har jag med hjälp av andra unga föräldrar samlat en liten lista med bara positiva saker med att få barn som ung, just för att jag är så trött på att
bara läsa om de negativa. Hoppas att de kan vara till någon nytta för dig som är i valet och kvalet.

Positiva listan
+ Man orkar mer som ung. Vaknätter och barnskrik blir inte lika krävande.
+ Man våra vara med längre i barnets liv och förhoppningsvis hinna uppleva både barnbarn & barnbarnsbarn.
+ Barnasinnet finns kvar på ett annat sätt än om man är äldre och man blir en roligare lekkamrat!
+ Vi unga föräldrar har mer is i magen och tar inte lika allvarligt på saker och ting. Det som händer det händer, liksom.
+ Kroppen är anpassad till att få barn som ung och klarar bättre av både en graviditet och en förlossning. Komplikationerna och riskerna minskar.
+ Att få barn ung minskar risken att få barn med olika funktionshinder och missbildningar.
+ Barnen har förhoppnings kvar sina släktingar längre i livet och hinner få mer tid tillsammans med dem.
+ Släktingar är yngre och har mer ork att leka och passa sina barnbarn.
+ Man får alltid vara snyggast på förskolan!
+ Positivt att vara ung när man har tonåringar. Man förstår dem på ett bättre sätt och de har någon att relatera till.
+ När barnen blivit vuxna är man fortfarande ung och kan göra vad man vill.
+ I vårt fall har det medfört att Charlie blivit mycket social och glad i folk. Hon träffar mycket människor, vandrar från famn till famn och får vara med överallt. Vi sitter ju inte direkt hemma och tråkar.

Finns garanterat ännu fler fördelar med att vara ung förälder men här ni iallafall några.
Jag har inga men alls efter min graviditet och har redan tappat alla extrakilon. Hade jag varit äldre hade min kropp, som redan är så sliten, varit förstörd.
Så för mig var det optimalt. Mitt råd till er som inte vet vad ni ska göra- Följ ditt hjärta. Allting kommer bli bra i slutändan och man ångrar aldrig sitt barn.

10857960_838001012889444_6722184275870166310_nCharlie, nyfödd.

1 kommentar

1 kommentar till Fördelar med att vara UNG förälder

  1. skotoms skriver:

    + Att få barn ung minskar risken att få barn med olika funktionshinder och missbildningar.
    + Barnen har förhoppnings kvar sina släktingar längre i livet och hinner få mer tid tillsammans med dem.
    + Släktingar är yngre och har mer ork att leka och passa sina barnbarn.Toms Sko

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *