Är det verkligen kvinnan som bestämmer?

Kvinnan ska få bestämma över sin egen kropp”. Det uttrycket hör man ofta, men är det så?

Jag kom och tänka på det här för någon vecka sedan då jag skulle sjunga i lovsången i kyrkan och blev ombedd att stänga min jacka för att jag hade en magtröja under. Det var en manlig, vuxen ledare på kyrkan som bad mig att stänga min jacka och det gjorde mig väldigt förvirrad. Enligt mig så hade jag tagit på mig en fin outfit och kände mig ganska självsäker, men tydligen så var det fel. Hans förklaring var att det kunde sitta konstiga gubbar i kyrksalen som skulle kolla på mig. Det var den enda förklaringen jag fick och enligt mig så är det inte ens en giltig förklaring. Inte nog med det så lät han någon annan gå fram till mig och säga det för att själv slippa ställa sig ansikte mot ansikte. Varför gjorde han det? Är det för att han inte vågar stå för det han säger?

Jag gick INTE runt i underkläder. Man såg några centimeter av min mage och det var allt. Det var allt! Men ändå var han tvungen att ”skydda” mig genom att säga dom orden som fick mig att känna mig så fruktansvärt förnedrad. Det som fick mig att skämmas över mig själv och min kropp. Det som fick mig att förlora orken. Det som fick mig att bli osäker. Det som jag mådde illa av i flera dagar efteråt. Men också det som fick mig att inse att allting är så himla sjukt när det kommer till hur kvinnor egentligen behandlas. Visst, jag kan förstå att kläderna inte ska ta uppmärksamheten ifrån varför vi verkligen är där, för att lovsjunga Gud. Men om kläderna har så stort intryck i kyrkan så tycker jag att man kan framföra det på ett moget och snällt sätt. Man kan säga det så att jag slipper känna mig förnedrad och konstig. Han skötte det helt fel och det är det som gör att jag kan koppla denna händelse till hur kvinnor blir behandlade, respektlöst.

Varför ska samhället vara så? Jag kan bli så arg för att kvinnor inte ska/”kan” ha på sig vad de vill utan att det anses avklätt och vågat. Att kvinnor ska anpassa sina kläder för att det kan finnas helt sjuka män som helt plötsligt kan våldta en. Att det ska vara godkänt att få visa sin mage på stranden men inte på andra ställen. Att det är kvinnans ansvar att inte bli våldtagen och om hon sedan blir det så är det hennes fel och ingenting händer. Att männen får klä sig hur de vill utan att folk reagerar. Att kvinnor i många sammanhang framställs som sexobjekt och leksaker. Att våldtäkter blir mer och mer vanligt och att det blir mer och mer tillåtet i vårt samhälle. Förr i tiden så kunde faktiskt tjejer gå hem på kvällarna när det var mörkt utan att känna sig oroliga för att någon skulle hoppa fram och ge sig på dem men idag är det i princip omöjligt för en tjej att ge sig ut på kvällen. Varför är det så?

Jag tycker att samhället suger och att människor faktiskt måste inse att detta är en allvarlig situation. Straffen för våldtäkter och övergrepp på kvinnor borde verkligen höjas upp till taket och synen på kvinnan måste ändras. Varför kan folk inte bara fatta det?!

Det är så sjukt att samhället ens kan acceptera detta som faktiskt pågår runt omkring oss, det som människor försöker gömma och tysta ner. ORÄTTVISAN.

Jag avskyr att bara kunna sitta här och skriva utan att kunna göra något mer åt det. Det är så himla många frågor som går igenom mitt huvud varenda dag och jag försöker verkligen förstå hur folk tänker, men jag kan inte. Det enda jag vill och kan hoppas på är att jag, eller någon annan, en dag kan få göra en skillnad i den här frågan.

Men vi tjejer måste peppa varandra. Även om vi inte har den stora makten att förändra samhället så kan vi fortfarande hjälpa varandra att klara av detta. Vi är tuffare än vad somliga tror.

 

 

IMG_7971.JPG

5 kommentarer

5 kommentarer till Är det verkligen kvinnan som bestämmer?

 1. Nina skriver:

  Sjukt bra skrivet! Jag blev nästan våldtagen bara för några dagar sedan.
  Du har rätt, samhället suger.

 2. linnea skriver:

  för att detta ska bli ”litet” alltså med våldtäckter och så så tycker jag samhället borde acceptera att man får ”sälja” sex. Vill egentligen bara höra vad du säger:) älskidig

 3. Ellen skriver:

  Det ska inte spela någon roll vem du är, man eller kvinna, haft sex innan äktenskapet eller inte. Det ska inte spela någon roll om du röstar på KD eller S. Det spelar inte någon roll om du kommer i pyjamas eller magtröja till kyrkan. Kyrkan handlar om att du ska komma närmare Jesus. Att DU ska känna hans närvaro. För Jesus älskar sig oavsett vad. Inte okej av honom!

 4. Oslofru skriver:

  Intressant och bra läsning <3

 5. Alice skriver:

  Jag tror att han sa så för respekt mot kyrkan och äldre. Min konfaledare sa till oss att inte ha shorts i kyrkan på gudstjänster, pga alla gamla som tycker att det är respektlös att visa för mycket hud i kyrkan. Och då får man väl respektera det tycker jag och tänka på att använda hela kläder just i kyrkan. Det handlar inte om att man ska gömma sin kropp, det handlar om att du ska sjunga i en kyrka. Annars är det väl inget fel på magtröjor, men just i kyrkan är det inget bra sammanhang. Hoppas du förstår 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.