Träna på dina villkor, gratis och inte för länge

Jag har skrivit det innan och jag gör det igen, att träna genom att kolla på klipp från YouTube är ett lätt sätt att träna.
Man kan träna hemma vilket sparar tid, det är gratis, man kan ha på sin favoritmusik, vilka kläder man vill och göra hur man vill.
Det finns massor av duktiga människor som delar med sig av sina träningstips, de visar vad man ska göra och hur länge. Om dem inte vilar så vilar man inte heller, så det kan vara ett sätt att utmana sig själv, eller bara få inspiration.
Vissa pratar mycket i början av klippet, spola bort det så du inte blir uttråkad/kallt/trött! En del klipp är väldigt långa, det är upp till dig om du bara kör i 10 minuter av ett klipp och sen byter. Oftast är längre klipp uppdelade i flera set, jag gör nästan aldrig mer än 1 set, alltså ca 10 min, av ett klipp.

Ju mer desto bättre stämmer inte när det gäller träning. Bara för att du har världens adrenalinkick och stönar av hur gött det är att träna, är det inte hur länge du tränar som spelar någon roll, det är hur du tränar – att du är med i det du gör och att du ger 100 %, det är då man njuter av träning.

En annan klassiker är att man ska ta igen missad träning. ”Nu har jag inte tränat på flera dagar och ska därför köra dubbelt så länge idag”. Det går inte att ta igen missad träning. Det enda man gör då är att få massa träningsvärk så man inte kan träna på länge igen, eller att man blir slutkörd och därför skapar sig en negativ känsla kring träning. Om du har tränat mellan 1-2 timmar, sluta när det känns som bäst, och påminn dig om den känslan inför nästa träning istället, som motivation. Jag försöker bli bättre på det, ska annars envist alltid köra 150 % och pressa mig själv till max, men tro mig, man blir bara nedbruten av det.

När man tränar utsöndras stresshormonet kortisol i kroppen, precis som när vi som grottmänniskor jagade eller flydde från fara. Detta hormon ska sjunka när vi slutar träna, men om vi tränar i dryga tre timmar börjar kroppen förbereda sig för fara – genom att i förebyggande syfte samla på sig fett, framför allt till området kring magen där många viktiga organ sitter. Tur att vi bor i Sverige där ordet lagom finns.

Exempel:

UPPVÄRMNING – sök på body rock cardio eller military boot camp eller New York ballet class. Lyssna på t.ex. Dance our tears away

Ben, rygg, rumpa – sök på brazilian butt eller butt bible och lyssna på typ Drop it Low 😉

ABS

ARMAR Lyssna t.ex på Till I Collaps

Gäddhäng? Lyssna tex på Now we are free

Läs mer om träning och stretchning här.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *