Ekologiskt bovetebröd utan gluten och jäst

Jag har testat att baka eget bröd nu eftersom jag inte hittat något glutenfritt bröd utan jäst.

Ingredienser:
1000 g mjöl – jag tog 500 g ekologiskt havre och 500 g ekologiskt bovetemjöl (bovete är en ört). Första gången jag bakade hittade jag inte sånt mjöl utan mixade havreflingor, hela linfrön, hela solroskärnor och glutenfria boveteflingor (de finns alltså som frukostflingor vid den glutenfria hyllan i affären). Väg på en våg för att få 1000 g.

ca 2 tsk bikarbonat
2 tsk örtsalt från Herbamare
Knappt 1 dl Fiber husk, vilket är psylliumfröskal
2 msk ekologisk olivolja
8 dl vatten 40 grader
brödkryddor om man vill
Variera genom att lägga i t.ex. pinjenötter, lingon, russin eller torkad aprikos

Baka i en bakmaskin eller knåda ihop en deg med händerna. Jag behövde lägga till mer vätska, det kan vatten, olivolja eller ekologiskt gammaldags mjölk.
Forma limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över lite örtsalt.
Jäs under bakduk 30 min.
Grädda på 200 grader i ca 30 min. Om brödet inte blir helt gräddat i mitten kan man rosta det när man skär det i skivor.

Ät rostat med t.ex. ruccola och soltorkade tomater eller ekologiskt jordnötssmör.

Jag hittade det ekologiska bovetemjölet på Coop. Annars brukar Willys ha mycket ekologiskt men utbudet varierar från affär till affär.

bovetebrod

2 kommentarer

2 kommentarer till Ekologiskt bovetebröd utan gluten och jäst

  1. Sara Mikaela skriver:

    Ja absolut man kan använda vad man vill som torra ingredienser – se ett annat recept här: http://blogg.improveme.se/almqvistblogg/2013/09/08/brod-gjort-av-nagonting/

  2. Jonna skriver:

    Gott! Tror du att det funkar att använda enbart 1000g bovetemjöl och mixade solroskärnor och linfrön? Alltså inget havre? Eller kanske ta lite vetegroddar i om det behövs för att binda?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wordpress hemsida wordpress hemsida