Satsa på att förhindra cancer istället

Idag satt jag och en väninna och åt lunch. Vi pratade om plastikoperationer, den estetiska marknadens frammarsch och allt som går att göra idag. Bredvid oss satt en äldre dam som lyssnade på vår konversation och började skaka på huvudet. Vi tittade båda åt hennes håll och log. ”Ja, det kanske låter patetiskt det vi talar om” sa vi ”men vi arbetar inom området  estetiska behandlingar och det är också vårt intresse”.

Damen visade det sig var gift med en kirurg, dock inte plastikkirurg utan en kirurg inom rekonstruktiv kirurgi (återställningskirurgi).  Han arbetar med att återställa förlorade eller skadade kroppsdelar. ”Det var minsann en skillnad” påpekade damen.

Hennes man hade dessutom forskat och patenterat mycket inom vården. Jag berättade då om mitt patent, en metod som ska underlätta för soldyrkare att skydda sig i solen och inte skada in hud. Det är många miljoner som investeras i hudcancer, när den redan är där. Analysapparater, mediciner och mer. Men att investera i att förhindra hudcancer, är det inte många som gör.

Jag tror att vi är inne i en ny fas. Det handlar inte bara om ”biggest cash cow” utan också om att förhindra att det ska gå så långt att folk först blir sjuka och måste söka vård. Vi måste  tänka några steg bakåt istället. Vad kan vi göra så att människor lever friskare längre, inte blir sjuka och vårdar sig och tar hand om hälsa på rätt sätt? Jo att informera personer i god tid innan det är försent. Det är lite av mitt patent Sun Safe Control.

Maånga är så här aårs oroliga för att bränna sig i solen och det är ofta svårt att veta hur stark solen är och hur länge en solskyddskräm fungerar. Sun Safe Control är ett patent jag tagit fram med en UV‐sensor på flaskan. Genom att läsa av hur stark solen är går det att se hur lång tid det tar innan man riskerar att bränna sig.

Du kan läsa av solens styrka och kombinera det med rätt hudtyp och på så sätt faå fram antal timmar och minuter det går att vistas i solen utan att bränna sig.

Det är vanligt att man underskattar solens effekt men även en molnig dag här i Sverige kan UV‐ strålningen vara stark, vilket går att läsa av på Sun Safe Controls UV‐sensor. Trots att man har solskyddskräm går det bara att vistas i solen en begränsad tid innan huden riskerar att ta skada.

Så funkar Sun Control

1. Rikta flaskans UV‐sensor mot solen i fem sekunder och avläs sedan om solstyrkan är svag, medium, stark eller extrem.

2. Ta reda på vilken hudtyp du har och avläs sedan i en tabell på flaskans baksida hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig.

solis

1 kommentar

1 kommentar till Satsa på att förhindra cancer istället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *